Stadswandelingen - Ontdek de stad onder begeleiding van een gids

Utrecht Hotspots

Een wandeling langs alle hoogtepunten in de stad! Tijdens deze wandeling kom je onder andere langs de Domtoren, de Oudegracht en haar werven, kerken met een verhaal en bijzondere steegjes die je anders over het hoofd had gezien. 

Utrecht Lumen

Na het vallen van de avond zie je de stad in een ander licht. Laat je betoveren door deze bijzondere rondleiding langs de hotspots van Utrecht en de lichtkunstwerken van het Utrecht Lumen. Je komt op plekken waar het geluid van de stad even wegvalt en je bekijkt de hotspots op een andere manier. Samen met de lichtkunstwerken brengen ze het heden en verleden van Utrecht op een bijzondere wijze tot leven. 

Culinaire wandeling

Tijdens de culinaire wandeling laat de gids je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de binnenstad zien en maak je kennis met de lekkerste adresjes van Utrecht. Je wandelt langs bijzondere panden, onverwachte hofjes, unieke werven en indrukwekkende kerken. Tussendoor stop je bij verschillende restaurants voor een voor- en hoofdgerecht, met als afsluiter een heerlijk dessert.

Wat de Domtoren zag en hoorde

Op 26 juni 1321 werd de eerste steen gelegd voor de Domtoren, de trots en het symbool van Utrecht. Na 61 jaar bouwen was hij in 1382 klaar. In de zeven eeuwen van zijn bestaan keek de toren uit over de stad. Hij was getuige van grote en kleine gebeurtenissen. Wat zag en hoorde de Domtoren in die zevenhonderd jaar? Daarover vertelt de gids in deze nieuwe rondleiding. 

Hofjes en Kameren

Utrecht kent talloze verborgen hofjes en historische kameren. De hofjes zijn vaak gelegen op de meest onverwachte plaatsen, achter een poort of een huizenrij. De kameren zijn ooit door rijke Utrechters gesticht als oudedagvoorziening voor de armen en zijn door de eeuwen heen bijzonder goed bewaard gebleven.

Architectuur door de eeuwen heen

Utrecht kent een rijke architectonische geschiedenis. Reis door de verschillende stijlen van architectuur in Utrecht door de eeuwen heen.

Gevelstenen en Consoles

Kijk omhoog en leer de details van de Utrechtse binnenstad kennen tijdens de stadswandeling Gevenstenen & Consoles.

Fietstochten - Met de wind in je haren en klinkers onder je wielen vertelt de gids alle geheimen van de stad en omgeving

Utrecht op de fiets

Utrecht is een echte fietsstad. Op iedere hoek van de straat kun je een rek vinden vol fietsen en zijn er genoeg reuze fietsenstallingen waar altijd een plekje over is. Op de fiets doorkruis je de stad met gemak. Onze ervaren gids laat je Utrecht op de fiets zien!

De Stijl in Utrecht: Rietvelds Erfenis

Tijdens de fietstocht “De Stijl in Utrecht: Rietvelds Erfenis” ontdek je met een gids verborgen parels van deze architect. Er is namelijk meer dan Het Rietveld Schröderhuis. Wist je bijvoorbeeld dat er een garagewoning van de hand van Rietveld in Utrecht staat? 

Als de fietstocht eindigt bij het Rietveld Schröderhuis, duurt de tocht 1 uur en 30 minuten. Als de fietstocht eindigt op het beginpunt, reken dan 15 minuten extra om terug te fietsen.

De Franse Etappe

De Grand Départ van de Tour de France was een wielerfeest waar Utrecht 13 jaar lang naartoe heeft geleefd. Op 4 en 5 juli 2015 gingen (inter)nationale wielerhelden de uitdaging aan op het zorgvuldig uitgestippelde parcours door Utrecht. Onder begeleiding van een gids kun je nu het parcours van de Grand Départ parcours in Utrecht volgen. 

Houten Huizen, Stenen Forten

Een fietstocht langs Utrechtse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ontdek dit verborgen wapen van Nederland: zie hoe het door de natuur veroverd is en het een eigentijdse bestemming heeft gekregen. Van de in totaal 45 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn er meer dan 15 in en rond Utrecht te vinden. Hun ligging had grote gevolgen voor de inrichting van het landschap ten oosten van de stad. Ook tegenwoordig is daarvan nog heel veel te zien. Stap op de fiets met een gids en ontdek het bijzondere verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Er zijn verschillende routes mogelijk, variërend van 2 tot 3 uur. De langste is 15 km lang.

Open inschrijving

Via de VVV maken wij ook losse inschrijvingen mogelijk op een vaste dag en tijdstip. Kijk voor meer informatie op ontdek-utrecht.nl.

Stadswandelingen