Centraal Museum

Het Centraal Museum is een van de meest toonaangevende musea van Utrecht. De collectie bestaat uit meer dan 50.000 werken, die zijn onder te verdelen in verschillende kunststromingen en –stijlen. Het museum bezit een rijke en gevarieerde verzameling oude, moderne en toegepaste kunst en er zijn regelmatig tentoonstellingen over modecollecties en stadsgeschiedenis te zien. 

Museum Speelklok

Museum Speelklok is het vrolijkste museum van Utrecht. Stap in de wondere wereld van de zelf spelende muziekinstrumenten, en leer meer over de verhalen achter alle instrumenten: van het kleinste speeldoosje tot de grootste dans- en draaiorgels. 

Domtoren

Het iconische symbool van Utrecht en grootse trots van de stad: De Domtoren. Een bijzonder monument met een uniek verhaal. Met een hoogte van 112 meter nog altijd de hoogste kerktoren van Nederland.

Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief beheert de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht. De collectie bestaat uit meer dan 29 kilometer aan archiefmateriaal en ruim een half miljoen foto's, films, tekeningen, prenten en kaarten. Het archief omvat bovendien de grootste bibliotheek over de stad en de provincie Utrecht.

De Domkerk

De Domkerk was het centrum van religieuze- en politieke macht tijdens de Middeleeuwen. Naast de Domtoren, is de kerk het bekendste monument van Utrecht. Midden in de stad is het een unieke plek van rust.

Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht

Op Sonnenborgh komt het heelal heel dichtbij. De grootste publiekssterrenwacht van Nederland heeft drie telescopen waarmee je de maan, planeten, sterren en de zon met eigen ogen kunt bestuderen. Daarnaast zijn er tentoonstellingen over weer- en sterrenkunde en het 16e eeuwse bastion waarop de sterrenwacht in de 19e eeuw gebouwd is.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

In het museum is van alles te beleven en ontdekken. Zo vind je middenin het bijzondere museumgebouw een openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als deze onder water wordt gezet, kun je zelf ervaren hoe de linie werkt. Ook kun je met een virtual reality-bril een parachutesprong over de waterlinie maken en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Universiteitsmuseum

In het Universiteitsmuseum komt het academische erfgoed van de stad Utrecht tot leven. Door middel van prikkelende tentoonstellingen kun je meekijken over de schouder van wetenschappers van vroeger en nu.

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent is hét museum voor religieuze kunst in Utrecht. Hier luister je naar het fascinerende verhaal over het heden en verleden van het christendom in Nederland. Tot de collectie behoren zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen. Daarmee is het museum uniek in de wereld.

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het voormalige Maliebaanstation en ligt op loopafstand van de binnenstad. Het museum heeft een grote collectie van historische treinen en je leert er alles over de 175 jaar oude treingeschiedenis. Ga een oude mijn in, doe een spannende attractie, breng een bezoek aan de Oriënt-express of geniet van de levensgrote historische treinen en locomotieven.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar Utrecht is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Een bezoek aan Kasteel de Haar Utrecht brengt de hoogtijdagen van het kasteel, haar bewoners en de enorme rijkdom van de jetset aan het begin van de 20ste eeuw tot leven.