Fort bij Rijnauwen - Wandel over het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Over het fort

Fort bij Rijnauwen omvat een gebied van circa 31 hectare. Het fort  is gebouwd tussen 1868 en 1875 en bestaat uit bomvrije kazernes, kruithuizen, manschappenverblijven, kazematten, flankbatterijen, groepsschuilkelders en een groot terreplein (oefen- en paradeplaats). Door zijn bouwstijl en gaafheid is het fort historisch gezien uniek. Vanwege zijn militaire functie was het Fort bij Rijnauwen tot 1977 hermetisch afgesloten. Hierdoor kreeg de natuur volop de kans zich te ontwikkelen.

Nieuw Hollandse Waterlinie

Meer leren over de forten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Met de fietstocht 'Houten Huizen, Stenen Forten' neemt een ervaren gids je mee door de uitgestrekte Utrechtse omgeving

Meer informatie

Dagexcursie in de kerk - Duik in het verleden van de Domkerk en Pieterskerk

De Domkerk

De Domkerk is samen met de Domtoren het bekendste monument van Utrecht. De Dom was hét centrum van religieuze én politieke macht in de Middeleeuwen. De Pieterskerk (gebouwd in de jaren 1040-1048) heeft veel van zijn ingetogen en romaanse karakter weten te behouden. Kenmerkend zijn de rozerode zuilen waarvan er zes nog origineel zijn en heel bijzonder is de crypte onder het koor, met de sarcofaag van bisschop Bernold (1054).

De Pieterskerk

Maak kennis met opvallende voorbeelden van de gotische en romaanse bouwstijl in Utrecht: de gotische Domkerk en de romaanse Pieterskerk uit de elfde eeuw, vlakbij de Domkerk. Tijdens een plenaire inleiding hoor je alles over de twee bouwstijlen en ook over de verschillen hiertussen. Vervolgens wordt hier tijdens de rondleidingen in de twee kerken verder op ingegaan.