Houten Huizen, Stenen Forten - Fietsen langs de groene Waterlinie

Een fietstocht langs Utrechtse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ontdek dit verborgen wapen van Nederland: zie hoe het door de natuur veroverd is en het een eigentijdse bestemming heeft gekregen.

Ze vormen de verborgen geschiedenis van de verdediging van het economisch hart van Nederland: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met dijken, sluizen en kanalen maken zij deel uit van een ingenieus systeem waarbij land onder water kon worden gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Een laagje van pakweg 50 centimeter was voldoende. Het maakte het land onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep om op te varen. Dit gebied van maar liefst 85 kilometer lang ligt fraai en vaak verscholen in het landschap. Daarom wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook wel het grootste geheim van Nederland genoemd. De Linie is het grootste rijksmonument en het omvangrijkste infrastructurele project dat ooit in ons land is uitgevoerd.

Van de in totaal 45 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn er meer dan 15 in en rond Utrecht te vinden. Hun ligging had grote gevolgen voor de inrichting van het landschap ten oosten van de stad. Ook tegenwoordig is daarvan nog heel veel te zien. Stap op de fiets met een gids van de VVV en ontdek het bijzondere verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de fietstocht vertelt de gids over inundaties, houten huizen, verboden kringen en de geschiedenis van enkele forten op de route.  

Er zijn verschillende routes mogelijk, variërend van twee tot drie uur. De langste is 15 km lang.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de status van UNESCO werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, die deze status al heeft.

Prijs aanvragen