De Stijl in Utrecht: Rietvelds Erfenis

Een biografie op wielen

De architect Gerrit Rietveld is onmiskenbaar beeldbepalend geweest voor Utrecht. Met zijn karakteristieke creaties was hij een eeuw geleden al modern. Hoe dat precies zit? Dat ontdek je tijdens de fietstocht door het leven van deze gevierde architect. Van zijn geboortehuis tot zijn absolute meesterwerk: Het Rietveld Schröderhuis, sinds 2000 op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Tijdens de fietstocht “De Stijl in Utrecht: Rietvelds Erfenis” ontdek je met een stadsgids van de VVV de soms verborgen parels van deze architect. Er is namelijk meer dan Het Rietveld Schröderhuis. Wist je bijvoorbeeld dat er een garagewoning van de hand van Rietveld in Utrecht staat? De bijnaam, “Het Zeefje”, heeft een bijzondere achtergrond. Dit en andere anekdotes over Rietveld en zijn werk hoor je tijdens deze ‘biografie op wielen’.

Utrecht staat in 2017 in het teken van het 100-jarig bestaan van De Stijl. Deze kunststroming heeft nog steeds een grote invloed op hedendaagse kunst, design, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Vier van de belangrijkste kunstenaars van De Stijl, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck zijn in Utrecht of Amersfoort geboren. Daarom brengen Utrecht & Amersfoort Het erfgoed van deze kunstenaars in beeld. Het invloedrijke werk van onder andere Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan staat in 2017 op unieke wijze centraal in nieuwe tentoonstellingen en evenementen. De fietstocht ‘De Stijl in Utrecht: Rietvelds Erfenis’ is onderdeel van dit themajaar.

Duur:

  • Als de fietstocht eindigt bij het Rietveld Schröderhuis, duurt de tocht 1 uur en 30 minuten.
  • Als de fietstocht eindigt op het beginpunt, reken dan 15 minuten extra om terug te fietsen.

Prijs aanvragen